PSLE 2023 Math Questions – Grouping and Model Drawing

 

 

The main aim of this math revision note is to go through challenging PSLE 2023 Math questions on Grouping and Model Drawing.

This will help your child become better at solving similar questions in the future.

These questions evaluate your child’s proficiency in recognizing items in sets, employing logic, and visualising model components to solve them.

 

Before you read on, you might want to download this entire revision notes in PDF format to print it out for your child, or to read it later.

This will be delivered to your email inbox.

 

PSLE 2023 Math Question – Grouping 

There is a special offer. For every 10 eggs bought, 2 eggs will be given for free. In the end, someone brought home 120 eggs. She saved $4.80 during the special sale. How much do 10 eggs cost?

 

Solutions

psle 2023 egg question

Since we are given 2 eggs free for every 10 eggs, we can use the Grouping concept to find the number of eggs in 1 set. 

1 set = 10 + 2 = 12 eggs

Number of sets = 120 eggs ÷ 12 eggs = 10 sets

Number of free eggs = 10 sets x 2 free eggs = 20 free eggs

20 free eggs = $4.80 saved

With 20 free eggs, $4.80 is saved.

If the 20 eggs are not free, $4.80 will need to be spent for the 20 eggs.

Cost of 20 eggs = $4.80

Cost of 10 eggs = $4.80 × 2

                          = $2.40 (Ans)

 

PSLE 2023 Math Question – Model Drawing

Gopal has 3 identical tins of paint which are all full. He removed 760 ml of paint from each tin. The sum of the remaining amount of paint in each tin is equal to the amount of paint in 1 tin. How much paint is there in 1 tin?


Solutions

To visualise the relationship, we can draw models below to show the amount of paint in 1 tin.

psle 2023 tin question

Since the sum of the remaining amount is equal to the amount of paint in 1 tin, we can rotate the horizontal 1 tin bar model to a vertical bar model to fit it into the remaining parts.

Thus, 1 tin can be cut into 3 equal parts.

Each part represents the remaining amount of each tin.

Remaining amount of each tin = 13 of a tin

Hence, the amount used in each tin is 23 of the tin.

23 of a tin = 760 ml

13 of a tin = 760 ml  2 = 380 ml

33 of a tin = 380 ml x 3 = 1140 ml

 

Before you go, you might want to download this entire revision notes in PDF format to print it out for your child, or to read it later.

This will be delivered to your email inbox.

To Your Child’s Success,

Nelly Ke Math Tutor Grade Solution

Ms Nelly Ke
Math Specialist
Jimmy Maths and Grade Solution Learning Centre

Does your child need help in his or her studies?

1) Live Zoom Lessons at Grade Solution Learning Centre

At Grade Solution Learning Centre, we are a team of dedicated educators whose mission is to guide your child to academic success.  Here are the services we provide:

– Live Zoom lessons

– EdaptIQ™, a smart learning platform that tracks your child’s progress, strengths and weaknesses through personalised digital worksheets.

– 24/7 Homework Helper Service

We provide all these services above at a very affordable monthly fee to allow as many students as possible to access such learning opportunities.

We specialise in English, Math, and Science subjects.

You can see our fees and schedules here >>

Primary Math Tuition

Secondary Math Tuition

2) Pre-recorded Online courses on Jimmymaths.com

 

If you are looking for something that fits your budget, or prefer your child learn at his or her own pace, you can join our pre-recorded online Math courses.

Your child can:

– Learn from recorded videos

– Get access to lots of common exam questions to ensure sufficient practice

– Get unlimited support and homework help

You can see the available courses here >>

Math Online Courses